Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Η υποβάθμιση της διατροφικής αλυσίδας με την κατανάλωση πολλών τροφίμων αμφίβολης ποιότητας έχουν αυξήσει το γενικότερο κίνδυνο για χρόνια και αυτοάνοσα προβλήματα στην υγεία μας. Τα τελευταία τουλάχιστον 50 έτη, ενώ ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί πάρα πολύ, εντούτοις αυτός έχει συνδυαστεί και με κατακόρυφη αύξηση αυτών των παθήσεων. Το σώμα μας δεν απορροφά  θρεπτικά συστατικά όπως άλλοτε, ο τρόπος ζωής και εργασίας είναι πολύ πιο έντονος και εξουθενωτικός, η ανεπαρκής ανάπαυση και η αφυδάτωση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών.

Δεν μας ενδιαφέρει τι τρώμε, αρκεί να φάμε!

Δε ψάχνουμε την τροφή μας όσο θα έπρεπε γιατί βιαζόμαστε, γιατί επιδιώκουμε το φτηνότερο, την προσφορά, τη συσκευασία δώρο που λειτουργεί ως δόλωμα!

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας από την πρόσληψη τροφίμων που δε γνωρίζουμε την προέλευσή τους;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα υγείας μας με τη συνεχή κατανάλωσή τους:

Κονσέρβες ντομάτας:

Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν BPA (Bisphenol-A) – μια τοξική χημική ουσία που έχει συσχετιστεί με αναπαραγωγικές ανωμαλίες, νευρολογικά συμπτώματα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού και προστάτη, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με αναλύσεις του Αμερικανικού Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, μόνο δύο μερίδες κονσερβοποιημένων τροφίμων μπορούν να υπερβούν τα όρια ασφαλείας για την καθημερινή έκθεση σε BPA για παιδιά.

Η υψηλή οξύτητα – ένα χαρακτηριστικό των ντοματών – προκαλεί την έκχυση της BPA στο φαγητό. Για να αποφύγετε αυτήν την επικίνδυνη χημική ουσία, ή αποφύγετε εξ ολοκλήρου τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή  επιλέξτε εταιρείες που χρησιμοποιούν γυάλινες συσκευασίες – ειδικά για όξινες τροφές όπως οι ντομάτες

Επεξεργασμένα κρέατα:

Τα νωπά επεξεργασμένα κρέατα, όπως το σαλάμι, το ζαμπόν και το ψητό βόειο κρέας παρασκευάζονται συνήθως με κρέατα από ζώα που εκτρέφονται σε χώρους περιορισμένων  ζωοτροφών (CAFOs).

Αυτό σημαίνει ότι τους χορηγούνται αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα και μεγαλώνουν σε συνθήκες που προάγουν την ασθένεια. Αυτά τα κρέατα περιέχουν επίσης  νιτρώδες νάτριο (συχνό συντηρητικό και αντιμικροβιακός παράγοντας που προσθέτει χρώμα και γεύση) καθώς και άλλα χημικά και χρωστικές που προσδίδουν γεύση.

Τα νιτρώδη μπορούν να μετατραπούν σε νιτροσαμίνες στο σώμα, οι οποίες είναι ισχυρές χημικές ουσίες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Η έρευνα έχει συνδέσει τα νιτρώδη άλατα με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν και άλλες χημικές καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτές είναι μεταξύ άλλων:

 

Ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), που είναι επικίνδυνες ενώσεις που δημιουργούνται σε κρέατα και άλλα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs): Πολλά επεξεργασμένα κρέατα καπνίζονται ως τμήμα της διαδικασίας σκλήρυνσης, που επιφέρει τον σχηματισμό PAH. Οι Π.Α.Υ μπορούν επίσης να σχηματιστούν κατά το ψήσιμο στη σχάρα. Όταν το λίπος στάζει στην πηγή θερμότητας, προκαλώντας περίσσεια καπνού, ο καπνός περιβάλλει το φαγητό και έτσι μπορεί να μεταφέρει PAH στο πιάτο.

Προηγμένα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της γλυκόζης (AGE): Όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες – συμπεριλαμβανομένης της παστερίωσης ή αποστείρωσης – αυξάνει το σχηματισμό AGEs στα τρόφιμα. Τα AGEs συσσωρεύονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών  παθήσεων, διαβήτη και νεφροπάθειας.

Η αλήθεια είναι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή για κανέναν και θα πρέπει να αποφεύγονται εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2011 για περισσότερες από 7.000 κλινικές μελέτες που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο. Η έκθεση ανατέθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αντλώντας χρήματα από τον απλό κόσμο. Ως εκ τούτου, τα ευρήματα δεν επηρεάστηκαν από κανένα κεκτημένο συμφέρον, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αξιόπιστα το αποτελέσματα.

Είναι η μεγαλύτερη ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα: Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του εντέρου. Καλύτερα να επιλέγετε φρέσκα κρέατα από ζώα βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας  βοσκής.

Μαργαρίνη:

Δυστυχώς τα ατυχή αποτελέσματα των διαίτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν η αποθάρρυνση για υγιεινά λίπη, όπως το βούτυρο. Η μαργαρίνη, που έχει αντικαταστήσει για οικονομικούς και άλλους λόγους το βούτυρο, περιέχει μια σειρά υπόπτων συστατικών όπως:

Trans λίπη: Αυτά τα μη φυσικά λίπη στη μαργαρίνη, σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υδρογόνωσης, η οποία μετατρέπει τα υγρά φυτικά έλαια σε στερεό λίπος. Τα trans λίπη προάγουν την καρδιακή νόσο, τον καρκίνο, τα οστικά προβλήματα, τις ορμονικές ανισορροπίες και τις δερματικές παθήσεις στειρότητα, προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, χαμηλό βάρος γέννησης, προβλήματα ανάπτυξης και μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά. Μια αμερικανική κυβερνητική ομάδα   επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τεχνητά trans λιπαρά δεν είναι ασφαλή σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ελεύθερες ρίζες: Οι ελεύθερες ρίζες και άλλα τοξικά προϊόντα διάσπασης είναι αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας βιομηχανικής επεξεργασίας των φυτικών ελαίων. Συμβάλλουν σε πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά: Προστίθενται πολυάριθμες πρόσθετες ουσίες αμφιλεγόμενης ασφάλειας στις μαργαρίνες και τα προϊόντα διασποράς. Τα περισσότερα φυτικά λίπη σταθεροποιούνται με συντηρητικά όπως το ΒΗΤ (Butulated Hydroxutoluene)

Εξάνιο και άλλοι διαλύτες: Χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εκχύλισης, αυτές οι βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Το καλό βιολογικό βούτυρο, όταν παρασκευάζεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, είναι πλούσιο σε μια ουσία που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το CLA όχι μόνο βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και του διαβήτη, αλλά ακόμη και στην απώλεια βάρους, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για τα υποκατάστατα λίπους.

Φυτικά έλαια:

Από όλα τα καταστρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας  είναι  και τα θερμαινόμενα φυτικά έλαια. Μην κάνετε κανένα λάθος γι ‘αυτό – τα φυτικά έλαια δεν είναι τα υγιεινά τρόφιμα που πιστεύαμε. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, διαταράσσουν σημαντικά την κυτταρική αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3. Στην ιδανική περίπτωση, ο λόγος αυτός είναι 1:1 και στη πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών υπερβαίνει το 1:22

Τα έλαια που επιλέγετε να μαγειρέψετε πρέπει να είναι αρκετά σταθερά, ώστε να αντιστέκονται στις χημικές αλλαγές, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα φυτικά έλαια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη είναι η μετατροπή της καλής χοληστερόλης σε κακή χοληστερόλη – με την οξείδωσή της. Όταν μαγειρεύετε με πολυακόρεστα φυτικά έλαια (όπως έλαιο  καλαμποκιού και σόγιας), η οξειδωμένη χοληστερόλη εισάγεται στον οργανισμό σας.

Καθώς το έλαιο θερμαίνεται και αναμειγνύεται με οξυγόνο, ταγγίζει (οξειδώνεται). Το οξειδωμένο  έλαιο δημιουργεί άμεσα αγγειακά προβλήματα. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο λάδι που μαγειρεύετε;

Από όλα τα διαθέσιμα έλαια, το λάδι καρύδας είναι το λάδι επιλογής για το μαγείρεμα, επειδή είναι σχεδόν πλήρως κορεσμένο λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικό στη θερμότητα. Γενικά το έλαιο καρύδας είναι ένα  ευεργετικό λίπος για το σώμα σας. Επίσης μη ξεχνάμε τη διαχρονική σημασία του ελαιόλαδου, που αποτελεί σημαντικό κρίκο στη διατροφική μας αλυσίδα, αλλά είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε ωμό στη σαλάτα.

Τυποποιημένο ποπ κόρν:

Τα υπερφθοροαλκυλικά (PFCs), τα οποία περιλαμβάνουν το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο (PFOS), είναι χημικά που χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή λίπους από τα περιτυλίγματα γρήγορου φαγητού, καταναλώνονται από τους ανθρώπους μέσω της τροφής τους και ανιχνεύονται ως μολυσματικές ουσίες στο αίμα.

Αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν μέρος μιας διευρυνόμενης ομάδας χημικών ουσιών, που “κάμπτουν το φύλο”, επειδή μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα και να επηρεάσουν τις ορμόνες. Η EPA (European Psychiatric Asocciation) χαρακτήρισε τα PFCs ως “πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες” και δήλωσε ότι το PFOA “θέτει σε κίνδυνο τον αναπτυξιακό και αναπαραγωγικό κίνδυνο για τον άνθρωπο”. Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει διάφορα PFCs σε μια σειρά από άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως:

Υπογονιμότητα – Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction διαπίστωσε ότι τόσο το PFOA όσο και το PFOS αύξησαν δραματικά τις πιθανότητες υπογονιμότητας. Το PFOA συνδέθηκε με αύξηση της πιθανότητας υπογονιμότητας κατά 60% έως 154%.

Παθήσεις θυρεοειδούς – Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το PFOA μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις PFOA είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ενεργή πάθηση του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερες συγκεντρώσεις PFOA. Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει την πρωτεΐνη θυρεοσφαιρίνη, η οποία δεσμεύεται στο ιώδιο για να σχηματίσει ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν ουσιαστικά κάθε όργανο, ιστό και κύτταρο στο σώμα σας. Θυρεοειδικές ορμόνες απαιτούνται επίσης για την ανάπτυξη στα παιδιά. Η διαταραχή στο θυρεοειδή, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, στειρότητα, μυϊκή αδυναμία και οστεοπόρωση.

Καρκίνος – Η PFOA έχει συσχετιστεί με όγκους σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά όργανα σε δοκιμές σε ζώα (ήπαρ, πάγκρεας, όρχεις και μαστικούς αδένες σε αρουραίους) και έχει συσχετιστεί με αυξήσεις του καρκίνου του προστάτη σε εργαζόμενους σε φυτά PFOA.

Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος – Αρκετές μελέτες από επιστήμονες στη Σουηδία δείχνουν ότι οι PFCs έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως περιγράφεται σε μια έκθεση σχετικά με τα PFCs από την ομάδα περιβαλλοντικής εργασίας (EWG), η PFOA βρέθηκε ότι μειώνει όλους τους υποπληθυσμούς ανοσοκυττάρων που μελετήθηκαν, στον θύμο και τον σπλήνα και προκάλεσε ανοσοκαταστολή.

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL – Μια μελέτη του 2010 στο Archives of Pediatric & Adolescent Medicine διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με αυξημένα επίπεδα PFOA είχαν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL ή “κακής” χοληστερόλης, ενώ το PFOS συσχετίστηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης και της LDL χοληστερόλης και της HDL ή “καλής” χοληστερόλης.

Επεξεργασμένο αλάτι:

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή – δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Ωστόσο, το κανονικό «επιτραπέζιο αλάτι» και το αλάτι που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ΔΕΝ είναι όμοια με το αλάτι που πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας. Στην πραγματικότητα, το επιτραπέζιο αλάτι δεν έχει ουσιαστικά τίποτα κοινό με το φυσικό αλάτι. Το ένα είναι βλαβερό για την υγεία και το άλλο θεραπεύει.

Το επεξεργασμένο άλας είναι χλωριούχο νάτριο 98% και το υπόλοιπο 2% περιλαμβάνει ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, όπως απορροφητικά υγρά και λίγο προστιθέμενο ιώδιο. Πρόκειται για επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως το σιδηροκυανίδιο και το αργιλιοπυριτικό. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου δεν εφαρμόζεται η φθορίωση του νερού, προσθέτουν επίσης φθόριο στο επιτραπέζιο αλάτι.

Το φυσικό άλας είναι περίπου 84% χλωριούχο νάτριο. Το υπόλοιπο 16% του φυσικού αλατιού αποτελείται από άλλα ορυκτά που απαντώνται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων όπως το πυρίτιο, ο φωσφόρος και το βανάδιο. Η Ελληνική επικράτεια διαθέτει πληθώρα πηγών φυσικού άλατος.

Επίσης, το αλάτι των Ιμαλαΐων, ένα γνωστό στην αγορά αλάτι, είναι απόλυτα καθαρό, έχοντας περάσει πολλές χιλιάδες χρόνια ωρίμανσης κάτω από ακραία τεκτονική πίεση, μακριά από ακαθαρσίες, έτσι δεν είναι μολυσμένο με βαρέα μέταλλα και βιομηχανικές τοξίνες. Περιέχει  85% χλωριούχο νάτριο, το υπόλοιπο 15% αποτελείται από 84 ιχνοστοιχεία των προϊστορικών θάλασσών μας.

Το μη επεξεργασμένο φυσικό άλας είναι σημαντικό για πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως:

  • Σημαντικό συστατικό του πλάσματος αίματος, του λεμφικού και εξωκυττάριου υγρού, ακόμη και αμνιακού υγρού
  • Μεταφορά θρεπτικών ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα
  • Διατήρηση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Αυξάνει τα γλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο, υπεύθυνα για τη δημιουργική σκέψη και τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό
  • Βοηθά τον εγκέφαλο να επικοινωνεί με τους μύες, για τη κατάλληλη μεταφορά της ζήτησης μέσω ανταλλαγής ιόντων νατρίου-καλίου

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αναλογία καλίου/νάτριο στη διατροφή.  Η ανισορροπία μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αλλά και σε άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της μείωσης μνήμης, της στυτικής δυσλειτουργίας κα. Χρειάζεται μια διατροφή από ιδανικά βιολογικά καλλιεργούμενα τρόφιμα για να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός ο τύπος διατροφής θα παρέχει φυσικά μεγαλύτερες ποσότητες καλίου σε σχέση με το νάτριο.

Προϊόντα σόγιας:

Ένα από τα βασικά προβλήματα με τη σόγια προέρχεται από το γεγονός ότι το 90-95% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένοι (GE), και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας. Οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι σόγιας έχουν σχεδιαστεί για να είναι “Roundup ready”, δηλαδή να αντέχουν διαφορετικές θανατηφόρες δόσεις ζιζανιοκτόνου.

Το δραστικό συστατικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup ονομάζεται glyphosate, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της ευαίσθητης ορμονικής ισορροπίας του γυναικείου αναπαραγωγικού κύκλου. Επιπλέον, το glyphosate είναι τοξικό για τον πλακούντα. Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν εκτεθεί ακόμη και σε μια μικρή ποσότητα glyphosate, μπορεί να έχουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Ο μηχανισμός βλάβης του Glyphosate αναγνωρίστηκε πρόσφατα και καταδεικνύει πώς αυτή η χημική ουσία διαταράσσει την κυτταρική λειτουργία και προκαλεί πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού.

H εμπειρογνώμονας  Dr. Kaayla Daniel περιγράφει τα πολλά ψευδώνυμα που μπορεί να κρύβει η σόγια κάτω από τις λίστες συστατικών – λέξεις όπως “βούτυρο”, “φυσική γεύση” και “υφή φυτικής πρωτεΐνης”.

Τεχνητά γλυκαντικά:

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορούν να διεγείρουν την όρεξη, να αυξάνουν τη λαχτάρα για υδατάνθρακα και να ενισχύσουν την αποθήκευση λίπους και την αύξηση βάρους.

Η ασπαρτάμη είναι ίσως μία από τις πιο προβληματικές. Κατασκευάζεται κυρίως από ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη. Η φαινυλαλανίνη έχει τροποποιηθεί συνθετικά για να φέρει μια μεθυλομάδα, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της γλυκιάς γεύσης. Αυτός ο δεσμός φαινυλαλανίνης, ο οποίος ονομάζεται μεθυλεστέρας, είναι πολύ ασθενής, πράγμα που επιτρέπει στην μεθυλομάδα  της φαινυλαλανίνης να διαρρηχθεί εύκολα και να σχηματίσει μεθανόλη.

Μπορεί να έχετε ακούσει τον ισχυρισμό ότι η ασπαρτάμη είναι αβλαβής επειδή η μεθανόλη βρίσκεται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, στα φρούτα και τα λαχανικά, η μεθανόλη συνδέεται σταθερά με την πηκτίνη, επιτρέποντάς της να περάσει με ασφάλεια μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Η μεθανόλη λειτουργεί ως Δούρειος ίππος. μεταφέρεται σε ευαίσθητους ιστούς στο σώμα, όπως ο εγκέφαλος και ο μυελός των οστών, όπου το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση (ADH) το μετατρέπει σε φορμαλδεΰδη, η οποία προκαλεί όλεθρο με ευαίσθητες πρωτεΐνες και DNA. Όλα τα ζώα ΕΚΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ έχουν προστατευτικό μηχανισμό που επιτρέπει τη διάσπαση της μεθανόλης σε ακίνδυνο μυρμηκικό οξύ.

 

Όποια και αν είναι η τροφή που θέλετε να φάτε, είτε βιολογική είτε από το τοπικό σούπερ μάρκετ ή τον πάγκο ενός αγρότη, το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος που επιλέγετε για εσάς και την οικογένειά σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας ένα προσεκτικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής!!

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 Clean Plates

 The World Cancer Research Fund

 Human Reproduction (2009) doi: 10.1093/humrep/den490

 Environmental Health Perspectives 2010 May;118(5):686-92

 Archives of Pediatric & Adolescent Medicine 2010 Sep;164(9):860-9

 Environmental Working Group, Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce

 Kaayla Daniel, Where the Soys Are

 Appetite January 1, 2012, Volume 60, Pages 203-207

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121