Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αναφερόμαστε στα αυτοάνοσα νοσήματα πολύ πιο συχνά, θα έλεγα ότι πλέον αποτελούν μια μορφή μάστιγας. Σύμφωνα με την AARDA (American Autoimmune Related Diseases Association – Αμερικανική Εταιρεία Αυτοάνοσων Νοσημάτων) 1 στους 5 Αμερικανούς πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ενώ και στην Ευρώπη τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι παρόμοια.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και ο αριθμός νέων αυτοάνοσων νοσημάτων – πλέον των 150 στην εποχή μας – γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι κάτι συμβαίνει συνολικά στον οργανισμό μας.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από παράγοντες – εισβολείς (όπως ιοί, βακτήρια, μικρόβια κ.α), αλλά και αναγνωρίζει ως δικά του δομικά στοιχεία, μικροθρεπτικά συστατικά, ιστούς κ.α.. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις  το ίδιο παίρνει τη θέση των εισβολέων και για κάποιο λόγο καταστρέφει τα κύτταρά του.

Η έναρξη ενός αυτοάνοσου νοσήματος ακολουθεί μια χημική ανισορροπία που έχει προηγηθεί μήνες ή και χρόνια πριν σε κυτταρικό επίπεδο και πυροδοτείται από συγκεκριμένους παράγοντες που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:

  • Διατροφικές ελλείψεις και μη σωστή απορρόφηση από το έντερο – ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελεί το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος

  • Ψυχολογικοί παράγοντες

  • Ορμονικές διαταραχές

  • Επιβάρυνση από τοξικές ουσίες – ακτινοβολίες, φάρμακα, ορμόνες, τοξίνες, χημικά παράγωγα κ.α.

Τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι:

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Νόσος Graves

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn)

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ψωρίαση

Δερματίτιδες

Σκληρόδερμα κ.α.

Νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες βασίζονται στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς, χωρίς όμως να δίδεται βάση στην αιτία!

«Γιατί εμφανίστηκε σε μένα αυτό το αυτοάνοσο νόσημα;»

«Στο οικογενειακό ιστορικό δεν υπάρχει κάποιος με αντίστοιχο ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα»

«Γιατί είμαι εγώ άτυχος;»

Σίγουρα τέτοιες και πολλές άλλες σκέψεις περνούν από τη σκέψη ενός ασθενή στη πρώτη επαφή με τον ιατρό και την αναγγελία της διάγνωσης. Με την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας επιτυγχάνεται με μικρή η μεγάλη επιτυχία η μείωση των συμπτωμάτων.

Τι έχει όμως συμβεί στον οργανισμό μας και εκδηλώνει μια νόσο;

Έτσι, ξαφνικά τα ίδια μας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος «τρελαίνονται» και επιτίθενται σε ιστούς και όργανα;

Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε και να εμβαθύνουμε στη παθολογία του κυττάρου. Η κυτταρική βιοχημική εκτροπή, η δομική αλλοίωση στην οποία υπόκειται, οδηγεί ουσιαστικά στη μετάλλαξη του και στην αναγνώρισή του από την άμυνα του οργανισμού μας ως ξενοβιοτική μονάδα.

Αυτή η διαταραχή είναι συνεχής και βαθμιαία και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τη διατροφική φλεγμονή που εγκαθίσταται στον οργανισμό μας.

Η διατροφική αλυσίδα έχει υποστεί τα τελευταία 40-50 έτη μια ταχεία υποβάθμιση με την επεξεργασία και συντήρηση των περισσοτέρων τροφίμων. Δυστυχώς αυτό επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα και στο σώμα μας. Όταν το καύσιμο δεν είναι ποιοτικό, καλό τότε και η μηχανή (μιτοχονδριακή λειτουργία) δε θα δουλεύει σωστά, στο maximum.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί άλλες πηγές ενέργειας αντί της τροφής, οι οποίες συν το χρόνο οδηγούν σε οργανικές και όχι μόνο διαταραχές.

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τους πραγματικούς λόγους έναρξης ενός αυτοάνοσου νοσήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία και τεχνολογίες θεραπείας!

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121