ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές εξειδικευμένες δομές μέσα στα κύτταρα που παράγουν ενέργεια. Έχουν το δικό τους γενετικό κώδικα, διαιρούν και αναπαράγουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα. Παράγουν τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), που είναι ο τύπος ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κύτταρα μας [1].

Σε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (N.I.H) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μιτοχόνδρια και το ΑΤΡ που παράγουν, μπορεί να είναι η κυρίαρχη οδός διανομής ενέργειας για τους σκελετικούς μύες .

Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν άλλους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι τα μιτοχόνδρια αποτελούν ένα πραγματικό ηλεκτρικό δίκτυο στο σώμα μας, ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή. Επιβεβαίωσαν αυτή τη θεωρία σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports [2]

Αυτό το διασυνδεδεμένο δίκτυο επιτρέπει την ταχεία επικοινωνία και διανομή ενέργειας, αλλά το δίκτυο μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο όταν τα στοιχεία έχουν υποστεί βλάβη.

Ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία είναι η διατροφή μας. Όταν οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται ως πρωταρχικό καύσιμο, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων ακολουθεί μια διατροφή Δυτικού τύπου, παράγουν μια μεγάλη ποσότητα αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και δευτερογενών ελευθέρων ριζών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί μιτοχονδριακή βλάβη και δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Τα μιτοχόνδρια μας υποστηρίζονται από διάφορα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας, όπως το συνένζυμο CoQ10, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Κ2, το μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός του CoQ10 και του σεληνίου έχει επιδείξει βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία και μειωμένη θνησιμότητα [3].

Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της υγείας των μιτοχονδρίων και του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το 2015, το CDC δήλωσε ότι το 36,7% των Αμερικανών, είτε πήρε στατίνες, είτε θα έπρεπε να πάρει για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης [4].

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που κυκλοφόρησαν το 2017 ανέβασαν ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό [5].

Αυτοί οι υψηλοί αριθμοί μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον αυξανόμενο ρυθμό χρόνιων προβλημάτων όπως χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αμνησία και κεφαλαλγίες, κοιλιακό άλγος, μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία και μυϊκά άλγη και σπασμοί [6]. Η μυϊκή πάθηση που προκαλείται από τις στατίνες είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή [8].

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι στατίνες έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, μερικές από τις οποίες δοσοεξαρτώμενη [7].

Οι στατίνες προδιαθέτουν το άτομο σε μιτοχονδριακά ελλείμματα που μπορεί να ανταποκρίνονται υπό άλλες συνθήκες στη χορήγηση του CoQ10. Η επίπτωση κυμαίνεται από 5% έως 29% των ασθενών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα.

Οι στατίνες αναστέλλουν επίσης τις εξαρτώμενες από τη βιταμίνη Κ2 διεργασίες στο σώμα [9], μία από τις οποίες είναι η πρόληψη της αρτηριακής δυσκαμψίας, γνωστή ως αρτηριοσκλήρωση [10].

Μια από τις δράσεις της βιταμίνης K2 είναι να οδηγήσει το ασβέστιο στις κατάλληλες περιοχές του σώματός, όπως τα οστά και τα δόντια, απομακρύνοντάς το από τις αρτηρίες. Καθώς οι αρτηρίες καθίστανται λιγότερο εύκαμπτες, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι το έργο της καρδιάς και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη βιταμίνης K2 μπορεί να έχουν έως 57% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με εκείνα των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης K2 είναι χαμηλότερη, όπως στη λήψη φαρμάκων στατίνης [11].

Οι στατίνες εμποδίζουν επίσης την ικανότητα του σώματός να κατασκευάζει κετόνες, ένα καθαρότερο καύσιμο που παράγει πολύ λιγότερες ROS (reactive oxygen species) και βλάβες από ελεύθερες ρίζες. Το ένζυμο που παράγει κετόνες στο ήπαρ είναι το ίδιο ένζυμο που εμποδίζεται από τις στατίνες, καθώς αυτό επίσης παράγει χοληστερόλη.

Η εξασφάλιση ισορροπίας των απαραίτητων μικρο-θρεπτικών συστατικών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τη συνολική μας υγεία με τρόπους που η επιστήμη μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει. Ο βιοχημικός Bruce Ames αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του στη μελέτη της επίδρασης που μπορεί να έχει η ανεπάρκεια μικρο-θρεπτικών συστατικών στις διαδικασίες γήρανσης. Μέσα από το έργο του ανέπτυξε τη Τριγωνική Θεωρία της Γήρανσης, που δημοσιεύθηκε το 2006 [12],[15]

Διαπίστωσε ότι έλλειψη των μικρο-θρεπτικών συστατικών συνδέονταν με βλάβες του DNA και πρόωρη γήρανση. Ως αποτέλεσμα, πρότεινε το σώμα να απομακρύνει τα μικρο-θρεπτικά συστατικά όπου χρειάζονται αμέσως για βραχυπρόθεσμη επιβίωση εις βάρος της μακροπρόθεσμης υγείας.

Για παράδειγμα, μια βραχυπρόθεσμη απελευθέρωση ασβεστίου από το οστό στην κυκλοφορία του αίματος για μείωση της μεταβολικής οξέωσης, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων καλίου ή μαγνησίου, της άσκησης ή της υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών, είναι απαραίτητη για την άμεση επιβίωση, αλλά όταν επαναλαμβάνεται μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Η έρευνά του περιελάμβανε τη μελέτη της μιτοχονδριακής λειτουργίας, δείχνοντας ότι η βελτιστοποίηση της πρόσληψης μικρο-θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει το μεταβολισμό και να μειώσει τη μιτοχονδριακή βλάβη και φθορά [13].

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πόσο περίπλοκο είναι το ανθρώπινο σώμα και πόσο αλληλένδετα είναι τα όργανα μεταξύ τους μέσα στο σώμα μας. Μια ανεπάρκεια σε ένα μικρο-θρεπτικό συστατικό μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει πιθανά συμπτώματα χρόνιων ασθενειών, καθώς το σώμα μας αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες μεταβολικού στρες, σε σύγκριση με αυτές που είναι βέλτιστες για την υγεία [14].

Είναι λοιπόν απαραίτητο η διατροφή μας να περιλαμβάνει υγιή λίπη και λαχανικά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φρούτα και φυσικά σπόρους. ενσωματώνοντας τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Ο εντοπισμός των μπλοκαρισμάτων των μεταβολικών μονοπατιών που διαταράσσονται στον κύκλο Krebs, καθώς και των αιτιολογικών παραγόντων πρόκλησης βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο με τη βοήθεια των μεταβολομικών εξετάσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε καταλυτικά και να επαναφέρουμε τον οργανισμό στη βιοχημική ισορροπία του.

Η κάλυψη των ελλείψεων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, η αποκατάσταση του μεταβολισμού, αλλά και η διατήρηση της ιδανικής εντερικής χλωρίδας μπορούν να βελτιώσουν με τρόπο εντυπωσιακό τις όποιες φθορές έχει υποστεί ο οργανισμός.

Στην υγειά σας!

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

1Florida State University, Mitochondria

2Cell Reports, 2017; 19(3):487

3Life Extension, Combining CoQ10 and Selenium Reduces Cardiovascular Mortality

4American Council on Science and Health, December 4, 2015

5 CNN, April 18, 2017

16Drugs.com Atorvastatin Side Effects

17American Journal of Cardiovascular Drugs 2008; 8(6):373

18Journal of Clinical Medicine, 2017;6(8):75

19Pharmacology, 2016;98(3):134

10The BMJ, 2014; 348

11Life Extension, Vitamin K-2 Reduces Atherosclerosis

12Journal of the American Medical Association, 2016;316(19):2008

13Experts Review of Clinical Pharmacology, 2015;8(2)

14Expert Review of Clinical Pharmacology, 2015;8(2):189

15Dr. Doulas Weed, Triage Theory of Aging, Why You Must Take a Multinutrient

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121