O ρόλος των πρωτεϊνών στην υγεία μας

O ρόλος των πρωτεϊνών στην υγεία μας

Γιατί θεωρείται σημαντική η πρωτεΐνη;

Είναι δομικό συστατικό των κυττάρων μας, του μυϊκού ιστού και βρίσκεται σε τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό και τη δυνατότητα καύσης του λίπους.

Είναι ένα πραγματικό καύσιμο που παρακινεί και υποστηρίζει το σώμα μας στην οικοδόμηση υγιών κυττάρων και ιστών.

Οι πρωτεΐνες φτιάχνονται από μακρές αλυσίδες αμινοξέων. Τα αμινοξέα βρίσκονται σε πολλά είδη τροφών, αλλά κυρίως στο κρέας, στο αυγό, στα γαλακτοκομικά και το ψάρι. Σε μικρότερες ποσότητες στα φασόλια, τους σπόρους και τα λαχανικά.

Τα ζωτικά όργανα, οι μύες, οι ιστοί και ορισμένες ορμόνες του σώματος κατασκευάζονται από πρωτεΐνες. Επίσης δημιουργούν αιμοσφαιρίνη και σημαντικά αντισώματα. Γενικά, εμπλέκονται σε κάθε λειτουργία του οργανισμού, από τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα ως και την επούλωση τραυμάτων και την καταπολέμηση βακτηριδίων.

Έχετε έλλειψη πρωτεϊνών;

Ερευνητές της Mayo Clinic με επικεφαλής τον Jan van Deursen, PhD, αρχικά μελέτησαν ποια μπορεί να είναι η αιτία του καρκίνου, αλλά στην πορεία η έρευνά τους οδήγησε σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση – τι επιφέρει τη γήρανση;

Αποκάλυψαν πως ορισμένες πρωτεΐνες παίζουν καθοριστικό, ακόμη και κρίσιμο ρόλο, στη διαδικασία της γήρανσης. Δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένους ποντικούς που είχαν έλλειψη πρωτεΐνης σε έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης, τη BubR1. Ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια με ανεπάρκεια αυτής της ζωτικής πρωτεΐνης μεγάλωσαν ηλικιακά 4 έως 5 φορές ταχύτερα από την ομάδα ελέγχου των φυσιολογικών ποντικών.

Αυτή η πρωτεΐνη μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας μας και, σε αυτή τη μελέτη, βρέθηκε ότι είναι σε ανεπαρκή επίπεδα στους μυς των μυών, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τον σπλήνα, τους άρχεις και τις ωοθήκες.

Η μελέτη θεωρεί ότι αυτό ισχύει και στο ανθρώπινο σώμα, με ανεπάρκεια πρωτεΐνης που οδηγεί σε καταρράκτη, καρδιακά προβλήματα, κύφωση ή μυϊκή ατροφία – όλα κάπως συνηθισμένα στους ηλικιωμένους.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει και σε αυτά τα συμπτώματα επίσης:

  • Μειωμένος μεταβολισμός
  • Προβλήματα απώλειας βάρους
  • Προβλήματα στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κόπωση
  • Κακή συγκέντρωση και προβλήματα μάθησης
  • Ακεφιά και αλλαγές της διάθεσης
  • Πόνος μυών, οστών και αρθρώσεων
  • Διαταραχές της γλυκόζης αίματος
  • Αργή επούλωση πληγών
  • Χαμηλή ανοσία

Σημάδια ότι το σώμα σας δεν παίρνει αρκετή πρωτεΐνη:

Υψηλή χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν προκαλούνται μόνο από την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων – είναι επίσης αποτέλεσμα αυξημένης φλεγμονής, ορμονικών ανισορροπιών και δίαιτας υψηλής επεξεργασίας / υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Εάν τείνετε να αντικαταστήσετε πρωτεϊνικές τροφές με ζαχαρούχα σνακ, εκλεκτικούς υδατάνθρακες και συσκευασμένα βολικά αγαθά, η χοληστερόλη σας μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται καθώς το ήπαρ και τα κύτταρα σας επεξεργάζονται λιπαρά λιγότερο αποτελεσματικά.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ακόμη και μια αντίστροφη σχέση υπάρχει μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Άγχος – διάθεση

Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τη διάθεσή μας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν τον εγκεφάλου να συνθέσει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που βοηθούν να φέρνουν θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία, ο ενθουσιασμός και η θετικότητα.

Άσκηση με δυσκολία

Πιθανότατα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση της ενέργειας.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη μυών (ή μυϊκή ατροφία), κόπωση. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ασκείστε περισσότερο, αλλά να δείτε λιγότερα αποτελέσματα εάν η διατροφή σας δεν επαρκεί για να υποστηρίξει την επισκευή των ιστών ή τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο κακός ύπνος και η αϋπνία μπορεί μερικές φορές να συνδέονται με ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αύξηση της κορτιζόλης και μείωση της παραγωγής σεροτονίνης. Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφέρονται τη νύχτα. Οι υδατάνθρακες απαιτούν πολύ περισσότερη ινσουλίνη από το λίπος ή τις πρωτεΐνες.

Η κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνη στο βραδινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τρυπτοφάνης και σεροτονίνης και έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

“Ομίχλη του εγκεφάλου”

Η πρωτεΐνη χρειάζεται για να υποστηρίξει πολλές πτυχές της υγιούς νευρικής λειτουργίας. Η ομίχλη του εγκεφάλου, η χαμηλή συγκέντρωση, η έλλειψη κινήτρων και η δυσκολία εκμάθησης νέων πληροφοριών μπορεί να είναι ενδείξεις ότι έχετε μειωμένους νευροδιαβιβαστές (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και σεροτονίνη.

Οι νευροδιαβιβαστές συντίθενται και στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας αμινοξέα και οι μελέτες δείχνουν ότι ισορροπημένες διατροφές με αρκετή πρωτεΐνη μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση της εργασίας, τη μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες.

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους ασταθούς περιόδου έως και στειρότητας.

Δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη ΣΚΠ είναι η παχυσαρκία και ο προ-διαβήτης ή ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το 50-70% όλων των γυναικών με PCOS.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη / υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην κόπωση, στη φλεγμονή και στην αύξηση βάρους, που διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία γυναικείων ορμονών (των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της DHEA).

Συχνοί τραυματισμοί και αργή επούλωση

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας μυών, πτώσης, βραδείας οστικής επούλωσης, οστικής αδυναμίας, καταγμάτων, ακόμη και οστεοπόρωσης.

Η πρωτεΐνη χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθάει στον μεταβολισμό των οστών. Μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι με τις μεγαλύτερες οστικές αλλοιώσεις είναι αυτοί με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών (περίπου 16-50 γραμμάρια/ημέρα). Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια διατροφή υψηλή σε αμινοξέα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μυϊκής μάζας λόγω γήρανσης.Είναι λοιπόν σημαντικό να προμηθευόμαστε τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε από οργανικές, φυσικές πηγές. Ένα από τα κύρια προβλήματα της εποχής μας είναι οι συμβατικές πηγές των τροφίμων μας (super market, μπακάλικα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κα.). Είναι εμπλουτισμένες με ορμόνες, αντιβιοτικά, στεροειδή και άλλα χημικά που επιβαρύνουν την ποιότητα της υγείας μας.

Όπως και κάθε κατηγορία τροφής έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας, οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί και εν τέλει απαιτητικοί στην προέλευση και ποιότητα της τροφής μας!

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

http://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-researchers-investigate-proteins-role-in-cell-division/

Low carbohydrate-high protein diets

BMJ 2012344 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.e3801 (Published 19 June 2012)Cite this as: BMJ 2012;344:e3801

Protein Metabolism

Br Med J 19743 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.3.5925.266-a (Published 27 July 1974)Cite this as: Br Med J 1974;3:266

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121