Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

H παχυσαρκία στις ημέρες μας είναι μια νόσος – επιδημία που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαβίωσης, τη καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης, αλλά κύρια με τις διατροφικές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει.

Η παχυσαρκία είναι με απλά λόγια η αύξηση του σωματικού βάρους σε λίπος και όχι σε μυϊκή μάζα.

Η παχυσαρκία δυστυχώς έχει αυξηθεί όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέρα από τους γνωστούς παράγοντες της διατροφής και της έλλειψης άσκησης, υπάρχουν κι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που δρουν από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής ενός ατόμου.

paxysarkeia

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης μελετήθηκαν παιδιά από τη στιγμή της σύλληψης, της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννησή ως και την ενηλικίωσή τους.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν έκθεση των εμβρύων σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή το ενεργητικό κάπνισμα που πολλές μέλλουσες μητέρες ακολουθούν (περίπου το 30% των εγκύων γυναικών καπνίζουν).

Αν και οι έγκυες είναι και παχύσαρκες, τότε το βρέφος γεννιέται σε ένα δυσμενές για το ίδιο περιβάλλον και οι πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο διπλασιάζονται.

Επίσης ο θηλασμός κάτω των τριών μηνών και η καθυστερημένη ένταξη σε παιδικό σταθμό, οι πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, οι ασταθείς ώρες έναρξης ύπνου έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Όσον αφορά τους γνωστούς διατροφικούς κινδύνους, οι γονείς μένουν απαθείς ή αδρανείς σε επικίνδυνα τρόφιμα (κρουασάν, παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί κάθε είδους, κράκερ, πατατάκια κα.) που τα παιδιά υιοθετούν και τελικά μαθαίνουν, συνηθίζουν να επιλέγουν και στην ενήλικο ζωή τους.

Στους ενήλικες η κεντρική παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, μερικές μορφές καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα κα.

Η ευδαιμονία και η ευχαρίστηση έχουν αντικαταστήσει την επιλογή της σωστής τροφής κι έτσι ο οργανισμός παίρνει πολλές θερμίδες αντί για ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό επιφέρει εναλλαγές στην ενέργεια, γι’ αυτό και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι τόσο έντονο στην εποχή μας.

Βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η διατροφή και η άσκηση. Μια διατροφή πλήρης, ισορροπημένη που περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, με περιορισμό των κορεσμένων λιπών και των απλών σακχάρων.

Στο ιατρείο μας δίδεται μεγάλη σημασία στους παράγοντες που επηρεάζουν τις όποιες προσπάθειες  γίνονται κατά καιρούς από τα άτομα για να χάσουν σωματικό βάρος. Οι παράγοντες αυτοί αν δεν αναιρεθούν, προβάλουν ως κύριο εμπόδιο κάθε προσπάθειας, κουράζουν και τελικά οδηγούν τους ασθενείς σε αποτυχία. Τέτοιοι είναι:

Το μεταβολικό στρες, οι πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες διαίτων ή διατροφών που στόχο έχουν την μειωμένη τελικά ποσότητα θρεπτικών συστατικών, οι έντονοι ρυθμοί ζωής και εργασίας  και τελευταία η οικονομική κρίση που έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους σε ένα διατροφικό τέλμα.

Σωστή διατροφή χωρίς γραμμάρια και στερήσεις, αλλά με ιδανικά θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται από τον οργανισμό μας για να παράξει ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ιατρική παρακολούθηση υπό τακτά χρονικά διαστήματα είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121