ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στο ιατρείο μας δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο πεδίο της εξειδικευμένης προληπτικής ιατρικής.

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας, το στρες, η κακή διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα και άλλοι χημικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν επιβαρυντικά στην υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές από τις χρόνιες παθήσεις εμφανίζονται πολύ νωρίτερα (διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσος, νόσοι του θυρεοειδούς καρκίνος κ.α.), ενώ και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν εκτοξευθεί σε συχνότητα και αριθμό.

Είναι σημαντικό να έχετε το δικό σας ιατρό, ώστε να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάθε σας βήμα, με στόχο την πρόληψη ή της αποφυγή της νόσου.

Πέρα τις βασικές παραμέτρους παρακολούθησης όπως:

 • Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

 • Έλεγχος σακχάρου (ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη)

 • Έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

 • Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας και χοληστερόλης

στο ιατρείο μας ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο εξετάσεων, που δίνονται βάσει αναλυτικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού ή/και συμπτωμάτων που οδηγούν τον/την ασθενή προς διερεύνηση.

Οι εξετάσεις μπορούν να διακριθούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

1.Γενετικές εξετάσεις

Ο γενετικός προσδιορισμός και ανίχνευση ασθενειών σε πρώιμο, ασυμπτωματικό στάδιο:

 • Διευρυμένος έλεγχος νεογνών για μεταβολικά νοσήματα (σε συνεργασία με τη neoscreen). Ο έλεγχος γίνεται από τη 2η-3η ημέρα της ζωής του και όχι πέρα των δυο εβδομάδων.

Η συγκεκριμένη εξέταση ανιχνεύει ελλείψεις ή διαταραχές ενζύμων που σχετίζονται με ασθένειες όπως διαταραχές μεταβολισμού (αμινοξέων, οργανικών οξέων, λιπαρών οξέων), ανεπάρκεια βιοτινιδάσης, κυστικής ίνωσης κ.α.

 • Έλεγχος κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως μυοκαρδιοπαθειών, αρρυθμιών, παθήσεων της αορτής, καθώς και άλλων παθήσεων μεταξύ αυτών και η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (σε συνεργασία με τη neoscreen)

 • Διευρυμένος μοριακός έλεγχος γονιδίων για τον καρκίνο του μαστού (σε συνεργασία με τη neoscreen). Βάσει των αποτελεσμάτων και της γενετικής συμβουλευτικής διαμορφώνεται το αντίστοιχο πρωτόκολλο επιτήρησης.

2.Εξειδικευμένες Διαγνωστικές εξετάσεις αιχμής

 • Πυροσταφυλική κινάση (M2-PK): είναι μια πρωτοποριακή εξέταση ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι μια εξέταση υψηλής ευαισθησίας (>85%) και ειδικότητας (>95%). Η παρουσία του ενζύμου Μ2-PK σε δείγμα κοπράνων είναι ενδεικτική πολυπόδων και καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό. (σε συνεργασία με τη Διαγνωστική Αθηνών)

 • Καλπροτεκτίνη κοπράνων: αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για τη διαφοροποίηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS) από τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου – νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα – IBD (σε συνεργασία με τη Διαγνωστική Αθηνών).

 • Ινδικάνη ούρων: αποτελεί ένα δείκτη εντερικής δυσβίωσης και μικροβιακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο (SIBO – Small Intestinal Bacteria Overgrowth). Eίναι ένα υποπροϊόν (χημικά είναι μια ινδόλη) που παράγεται όταν τα βακτήρια στο έντερο επιδρούν στο αμινοξύ τρυπτοφάνη λόγω της μη αποτελεσματικής απορρόφησης των πρωτεϊνών. (σε συνεργασία με τη Διαγνωστική Αθηνών)

 • Εκκριτική sIgA κοπράνων (σε συνεργασία με τη Διαγνωστική Αθηνών): η μέτρησή της εκτιμά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η sIgA χρησιμεύει ως πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του εντερικού επιθηλίου από τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς

 • Παγκρεατική ελαστάση κοπράνων (σε συνεργασία με τη Διαγνωστική Αθηνών): Χρησιμεύει στην επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της ανεπάρκειας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος σε περιπτώσεις ανεξήγητης διάρροιας, δυσκοιλιότητας, στεατόρροιας, ανεξήγητης απώλειας βάρους ή διατροφικών ανεπαρκειών κ.α.

Σημαντική είναι η χρήση νέων, πρωτοποριακών εξετάσεων που βοηθούν πραγματικά τον ιατρό να διαγνώσει ή να προλάβει όποια ανισορροπία υπάρχει στον οργανισμό.

Στα πλαίσια

Είναι φρόνιμο λοιπόν να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε την υγεία μας!

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121