Σκληρόδερμα

Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα είναι μια χρόνια, αυτοάνοση συστηματική νόσος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από σκλήρυνση (ίνωση) στο δέρμα και σε εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νεφροί κ.α) και από αγγειοπάθεια (μικρών αρτηριδίων και τριχοειδών).

Είναι γενικά μια νόσος που εμφανίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 0.2%) και είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες (αναλογία 4:1).

Διακρίνονται δυο τύποι του σκληροδέρματος:

  1. Τοπικό, όπου η νόσος περιορίζεται στο δέρμα και στους ιστούς κάτωθεν του προσβεβλημένου σημείου. Λέγεται και ταινιοειδές, μια και η βλάβη εμφανίζεται κατά περιοχές ή σαν μια ταινία.
  2. Συστηματικό ή συστηματική σκλήρυνση, όπου η νόσος είναι εκτεταμένη γιατί πέραν του δέρματος και των τοπικών ιστών προσβάλλονται και εσωτερικά όργανα του σώματος.

Πιο συχνά φαίνεται να εμφανίζουν τη νόσο οι άντρες και τα ηλικιωμένα άτομα.

Όπως σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται ενάντια των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού.

Είναι γεγονός πως ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει πολύ την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως και το σκληρόδερμα. Όσο πιο πολύ αποκλίνουμε από τις φυσικές τροφές και επιλέγουμε επεξεργασμένα, τυποποιημένα προϊόντα, υποβαθμισμένης θρεπτικής αξίας, τόσο ο οργανισμός μας θα στερείται σημαντικών μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Η αλλαγή συνηθειών (μείωση βάδισης και επιλογή μέσων μεταφοράς, έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή, έντονοι ρυθμοί εργασίας και στρες), οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ανισορροπία της βιοχημικής μας κατάστασης. Η μειωμένη απόδοση του οργανισμού για μεγάλο χρονικό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη δομή και λειτουργία ορμονών, λιπαρών οξέων, βιταμινών κ.α. και τη συσσώρευση βλαβών σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.

Η εγκατάσταση φλεγμονής στο σώμα, οδηγεί στην έντονη  συμπτωματολογία της νόσου με οίδημα, θερμότητα και αυξημένη παραγωγή ινώδους ιστού.
Το φαινόμενο Raynaud είναι πολύ χαρακτηριστικό. Είναι ίσως και το πρώτο σύμπτωμα της νόσου που προϋπάρχει πολύ πριν τη διάγνωση του σκληροδέρματος. Παρουσιάζεται με διαδοχική αλλαγή χρώματος (λευκό, ερυθρό και μελανό) στα άκρα μετά από έκθεση στο κρύο ή λόγω στρεσογόνων καταστάσεων.

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121