Τι είναι η Candida?

Τι είναι η Candida?

Η Candida μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή. Πρόσφατα, ένα “υπερμικρόβιο” είδος Candida γνωστό ως Candida auris εμφανίστηκε ως μια επικίνδυνη απειλή για την υγεία σε αρκετές χώρες και σε πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις Η.Π.Α. Αυτή η εκδοχή της Candida – η οποία συχνά ανευρίσκεται σε σημεία όπως καθετήρες και κλινοσκεπάσματα- είναι αποδεδειγμένα πιο ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα, με αποτέλεσμα να προκαλεί πολλές ασθένειες.

Η Candida albicans είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μυκητιασικής λοίμωξης που ανευρίσκεται στο στόμα, στον εντερικό σωλήνα και στον κόλπο και μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλους βλεννογόνους. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί βέλτιστα, αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι σπάνια σοβαρός. Ωστόσο, εάν δε συμβαίνει αυτό, η λοίμωξη από Candida μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος και των μεμβρανών γύρω από τη καρδιά ή τον εγκέφαλο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα [1].

Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση υγείας. Επιπλέον των συμπτωμάτων της υπερανάπτυξης candida, τα άτομα που δεν έχουν βιώσει ποτέ μια σοβαρή μυκητιασική μόλυνση μπορούν να ανακαλύψουν ότι έχουν αναπτύξει νέες ευαισθησίες, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μια ποικιλία τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, καλαμπόκι και γλουτένη.

Παράγοντες εμφάνισης:

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της καντιτίασης, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, επεξεργασμένων υδατανθράκων και του οινοπνεύματος που βοηθούν στη θρέψη της candida. Επίσης, έχουν περιγραφεί κι άλλες πιθανές αιτίες όπως:

  1. Ευρέος φάσματος αντιβιοτικά

  1. Αντισυλληπτικά

  1. Από του στόματος κορτικοστεροειδή

  1. Θεραπείες έναντι του καρκίνου

  1. Σακχαρώδης Διαβήτης τ.1 ή τ.2

  1. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Συμπτώματα καντιτίασης:

Η υπερανάπτυξη της καντιτίασης μπορεί να είναι δύσκολη για τον γιατρό στη διάγνωση. Αυτός ο τύπος μόλυνσης παρουσιάζει διαφορετικούς τύπους σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα συμπτώματα της Candida εάν ανησυχείτε ότι έχετε το σύνδρομο υπερανάπτυξης Candida:

Χρόνια κόπωση

Εάν έχετε κόπωση ή εξάντληση που απλά δεν μπορείτε να κινηθείτε, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε, ίσως έχετε το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από κόπωση που διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα καντιτίασης, όπως πονοκεφάλους, αρθραλγίες, δυσκολία συγκέντρωσης, και πονόλαιμο.

Συχνά ένα από τα συμπτώματα της Candida είναι η χρόνια κόπωση.

Ενώ μια μόλυνση από Candida δεν είναι η μόνη αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης της.

Διαταραχές στη διάθεση

Ένας από τους λόγους που μπορεί να είναι δύσκολη η διάγνωση της Candida είναι ότι τόσα πολλά από τα συμπτώματα της Candida είναι κοινά με άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης. Τα άτομα με υπερανάπτυξη Candida μπορεί να παρουσιάσουν δραματικές αλλαγές στη διάθεση τους, άγχος, υπερευαισθησία, κατάθλιψη ακόμη και κρίσεις πανικού.

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος

Όταν ένα άτομο παθαίνει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στο κόλπο, η Candida μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η Candida μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, και ο σύντροφος μπορεί να το μεταδώσει. Για τις γυναίκες, μειώνεται ο κίνδυνος αποφεύγοντας τα σφιχτά εσώρουχα ή καλσόν και αποφεύγοντας το ζεστό μπάνιο κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς λοίμωξης [2].

Στοματίτιδα

Η στοματίτιδα είναι στη πραγματικότητα μια μόλυνση μυκητίασης που προκαλείται από το ίδιο μικρόβιο Candida που επηρεάζει άλλους βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου. Αυτό προκαλείται συχνότερα από τη χρήση πρεδνιζόνης ή άλλων στοματικών κορτικοστεροειδών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής οδού, των πνευμόνων, του ήπατος, και των καρδιακών βαλβίδων.

Η στοματική Candida είναι μεταδιδόμενη. Τα νεογνά μπορεί να πάθουν μυκητίαση κατά τη γέννηση, τα παιδιά μπορεί να πάρουν το μικρόβιο αυτό από την ανταλλαγή παιχνιδιών με τα άλλα παιδιά και οι ενήλικοι μπορεί να το μεταδώσουν μέσω του σάλιου [3].

Ρινικές λοιμώξεις

Όπως συμβαίνει με πολλά από τα συμπτώματα της Candida, οι ρινικές λοιμώξεις είναι συχνές στις μέρες μας, και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ρίζα της αιτίας. Η Candida έχει επιπτώσεις στα ιγμόρεια και μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο βήχα, σε αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, σε εποχιακές αλλεργίες και γενικά σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Εντερικός πόνος

Η συνεχιζόμενη εντερική δυσφορία είναι ένα από τα πιο άβολα συμπτώματα της Candida. Το επίμονο φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη υγιεινών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα.

Όταν οι μύκητες υπεραναπτύσσονται στο έντερο προκαλούν διαταραχή γνωστή με την ονομασία δισβίωση. Πολλά άτομα νιώθουν ανακούφιση της χρόνιας εντερικής δυσφορίας όταν θεραπεύουν αποτελεσματικά μια μόλυνση από Candida.

Ζάλη

Μαζί με τη διάθεση της αλλαγής και τη χρόνια κόπωση, η ζάλη συχνά παραβλέπεται ως ένα από τα συμπτώματα της Candida. Ωστόσο, η υπερανάπτυξη της Candida μπορεί να προκαλέσει έλλειψη συγκέντρωσης στην εργασία και ελλιπή μνήμη.

Μυκητιασικές λοιμώξεις δέρματος και νυχιών

Οι μύκητες στα νύχια των αθλητών είναι κοινές μολύνσεις, οι οποίες προέρχονται από το ίδιο στέλεχος Candida.

Οι συνεχιζόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε συστηματική λοίμωξη με Candida.

Ορμονική ανισορροπία

Η ορμονική ανισορροπία συσχετίζεται με πολλές παθήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως μία λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση, χαμηλή σεξουαλική ορμή, ημικρανίες, ενδομητρίωση, κατακράτηση υγρών , μεταβολές της διάθεσης και αδυναμία απώλειας παραπανίσιων κιλών.

Κατά τη διάρκεια υπερανάπτυξης με Candida, το σώμα σας αρχίζει να έχει φλεγμονές, προκαλώντας την ανάπτυξη των μυκήτων και την εξάπλωση τους πέρα από τον πεπτικό σύστημα. Ένα από τα υποπροϊόντα της Candida μπορεί βασικά να μιμείται το οιστρογόνο, οδηγώντας σε μια σοβαρή ορμονική ανισορροπία.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Eνισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την εξάλειψη της ζάχαρης, του αλκοόλ και των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της candida στο πεπτικό σύστημά. Επίσης, κρατήστε χαμηλή την κατανάλωση φρούτων καθώς και φυσικά γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι.

Aντικαταστήστε αυτά τα τρόφιμα με βιολογικά λαχανικά, όπως καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, κale και σπαράγγια.

Προσθέστε καλλιεργημένα γαλακτοκομικά, κατά προτίμηση κεφίρ από γάλα κατσίκας, που αποτελούν προβιοτικά τρόφιμα και καταστρέψουν αποτελεσματικά τη candida. Επίσης το τουρσί και το ξινολάχανο είναι πολύ καλές προσθήκες στη διατροφή σας, επειδή δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον που δυσχεραίνει την ανάπτυξη της candida.

References:

[1]. https://www.webmd.com/skinproblemsandtreatments/guide/whatiscandidiasisyeastinfection#1

[2]. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999

[3]. https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush#1

Phone: 211-4093986
Fax: 211-4093986
Παγκράτι, 11633, Αθήνα
Υμηττού 121