Πρέπει να πίνουμε αγελαδινό γάλα ή όχι;

Το αγελαδινό γάλα είναι μια από τις τροφές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη· εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής μας.

Είναι γεγονός πως το γάλα περιέχει ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα μας, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος. Εντούτοις, νέες μελέτες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι τόσο καλό όσο φαίνεται, καθώς σχετίζεται όλο και πιο πολύ με ασθένειες και διαταραχές του οργανισμού μας

Οι απόψεις για την ωφέλεια ή μη από την κατανάλωση του γάλακτος διίστανται. Πολλοί θεωρούν υπερβολή μια τροφή, που είναι τόσο δημοφιλής και καταναλώνεται καθημερινά, να είναι επιβλαβής για την υγεία, ειδικά εφόσον αποτελεί μέρος της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων εδώ και τόσα πολλά χρόνια. 

Είναι όμως έτσι, εξακολουθεί να ισχύει η λογική αυτή στις μέρες μας;

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, μέχρι και τον 19ο αιώνα μια αγελάδα παρήγαγε περίπου 2 λίτρα γάλα την ημέρα. Όταν όμως κατά τα μέσα του 20ου αιώνα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται τεχνητές διαδικασίες τροποποίησης στην αναπαραγωγή των βοοειδών, η ημερήσια παραγωγή ανήλθε από τα 2 στα 9 λίτρα γάλα την ημέρα. Η ποσότητα του γάλακτος που παραγόταν συνέχισε να αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων και στις μέρες μας χρησιμοποιούνται διάφορες πρακτικές τεχνητής αναπαραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση αντιβιοτικών, επιλογή γενετικής εκτροφής, αλλαγές στην τροφή και τη χρήση αυξητικών ορμονών. Όλα αυτά αύξησαν την παραγωγή κρέατος και γάλακτος σε υπέρογκες ποσότητες (έως και 20 λίτρα ημερησίως).

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ επιβεβαίωσε πολλούς από τους κινδύνους σχετικά με την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος:

  • Το αγελαδινό γάλα μειώνει την ποσότητα σιδήρου στα παιδιά. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Παιδιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένα παιδί δεν πρέπει να πίνει αγελαδινό γάλα πριν την ηλικία των 18 μηνών. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα συμβάλλει στην απώλεια απαραίτητων λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε.
  • Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη, την καζεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή κόλλας και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στους μαλακούς ιστούς (τραχηλική χώρα, ρινικές και παραρινικές κοιλότητες) πολλών παιδιών. Εξαιτίας της  καζεΐνης, το αγελαδινό γάλα παράγει ισταμίνη και στη συνέχεια βλέννα. Γι’ αυτό το λόγο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραγώγων του συνήθως συνδέονται με το άσθμα.
  • Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, τα καρδιακά νοσήματα, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ο καταρράκτης
  • Το αγελαδινό γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών. Αυτή η ποσότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν και ειδικά από ανθρώπους που πάσχουν από πιο σοβαρές ασθένειες.
  • Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα. Για την πέψη τού γάλακτος είναι απαραίτητο ένα ένζυμο, η λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, ένα από τα βασικά σάκχαρα, που υπάρχουν στο γάλα. Η ικανότητα να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός το ένζυμο αυτό χάνεται με την ενηλικίωση. Για την πέψη τού γάλακτος απαιτούνται μια σειρά από ένζυμα, που συνήθως η φύση έχει φροντίσει να υπάρχουν στα νεογνά και στα μικρά των θηλαστικών ζώων. Ο άνθρωπος δεν είναι βιολογικά εξελιγμένος να καταναλώνει γάλα για όλη του τη ζωή, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τού πληθυσμού της Γης (με εξαίρεση ίσως τους βόρειο-Ευρωπαίους).
  • Το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό περιέχουν περίπου 59 διαφορετικά είδη συνθετικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, των επινεφριδίων και των γενετήσιων ορμονών, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τοξίνες και να προκαλέσουν εκφυλιστικές ασθένειες.
  • Το αγελαδινό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών (αγελάδων). Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αγελαδινό γάλα, λαμβάνουν συστατικά που διαταράσσουν την πέψη τους και εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή τους.
  • Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται με τις περισσότερες περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών. Έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά, τον ύπνο και τη συγκέντρωση και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ενούρηση.
  • Αρκετές μελέτες συσχετίζουν το αγελαδινό γάλα με τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, ειδικά αν αυτοί καταναλώνουν 3 τουλάχιστον ποτήρια ημερησίως. Ως προς τις γυναίκες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών φτάνει έως και το 66%.

Το αγελαδινό γάλα που προέρχεται από βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες ή από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, μεγιστοποιεί την ωφέλεια και θρεπτική του αξία για τα παιδιά και τους ενηλίκους. Η παρέμβαση στον τρόπο παραγωγής και συσκευασίας μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό την ποιότητα και την ασφάλεια του γάλακτος.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμη καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας. Αν συμφωνείτε, υποθέτουμε ότι είστε σύμφωνος/η να δέχεστε cookies από αυτό το site.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și imbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services