Τροφικές Δυσανεξίες

Ως τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε ορισμένες τροφές.

Η αντίδραση αυτή είναι διαφορετική από τη γνωστή αλλεργία.

Η τροφική δυσανεξία είναι υπερευαισθησία τύπου 3, χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή αντισωμάτων IgG, είναι πολύ συχνή (περίπου το 45% του πληθυσμού), έχει καθυστερημένη έναρξη (από 2 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής) και συνήθως συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο έλεγχος των τροφικών δυσανεξιών γίνεται με την μέτρηση των επιπέδων των ολικών IgG αντισωμάτων στο αίμα έναντι των δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών.

Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων έχει συσχετισθεί με διάφορα νοσήματα (ευερέθιστο έντερο, ημικρανίες, παχυσαρκία, δερματοπάθειες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αρθραλγίες κ.α.

Τέσσερις βασικές δυσανεξίες που σχετίζονται επίσης με τη λήψη τροφής, είναι η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στην ισταμίνη.

Κοιλιοκάκη

Η Kοιλιοκάκη (Celiac Disease) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση των τροφών.

Επιδημιολογικά, 1 στα 100 άτομα είναι πιθανό να νοσούν από κοιλιοκάκη.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 10%, ώστε να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος τη νόσο.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Η υπερευαισθησία στη γλουτένη είναι μια κατάσταση διαφορετική από την κοιλιοκάκη και δεν συνοδεύεται από αύξηση των αντι-tTG (ιστικής τρανσγλουταμινάσης) αυτοαντισωμάτων ή την ύπαρξη άλλων αυτοάνοσων καταστάσεων. Το λεπτό έντερο των ασθενών με υπερευαισθησία στη γλουτένη είναι συνήθως φυσιολογικό.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Οφείλεται στην ανεπάρκεια ενός ενζύμου (λακτάση) στο έντερο που καθορίζεται γενετικά (πρωτοπαθής ανεπάρκεια) ή που προκύπτει εξαιτίας παθήσεων του λεπτού εντέρου (δευτεροπαθής ανεπάρκεια).

Χωρίς επαρκείς ποσότητες λακτάσης, το πεπτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να διασπάσει και να απορροφήσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, η μη-απορροφημένη λακτόζη ζυμώνεται από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, προκαλώντας την απελευθέρωση αερίων (κυρίως υδρογόνου και μεθανίου).

Όταν η δυσανεξία στη λακτόζη διαγνωστεί σωστά, ο ασθενής μπορεί εύκολα να θεραπευτεί με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς.

Δυσανεξία στην ισταμίνη

Η δυσανεξία στην ισταμίνη προκύπτει από την ανισορροπία μεταξύ της συσσώρευσης ισταμίνης και της ικανότητας του οργανισμού να την αποικοδομεί.
Η ισταμίνη εμπλέκεται σε πολλούς τύπους αλλεργικών και φλεγμονωδών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και καθυστερημένων αντιδράσεων υπερευαισθησίας.

Η περίσσεια ισταμίνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

  • Κατάποσης ισταμίνης (από κάποια τρόφιμα)
  • Απελευθέρωσης ισταμίνης από τις θέσεις αποθήκευσης της στο σώμα (από τρόφιμα ή άλλους παράγοντες όπως το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα)
  • Ανεπάρκειας του ενζύμου διαμινοξειδάση (απαιτείται για τη διάσπαση της ισταμίνης)

Στο ιατρείο μας ανιχνεύονται οι περισσότερες τροφικές δυσανεξίες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών και βάσει των αποτελεσμάτων δίδονται στοχευμένες ιατρικές και διατροφικές κατευθύνσεις και οδηγίες για την αντιμετώπισή τους!

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμη καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας. Αν συμφωνείτε, υποθέτουμε ότι είστε σύμφωνος/η να δέχεστε cookies από αυτό το site.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și imbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες